Selamat Menyambut Maulidul Rasul
Maulidur Rasul adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.Kita harus bersyukur kerana dilahirkan dan menjadi umat Nabi Muhammad...Nabi Junjungan pelusuk alam.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Akan tetapi, kita jangan hanya menyambut Maulid Nabi...Tetap sama-sama kita renungi sejarah perkembangan islam sejak dari hari pertama Dia diutuskan menjadi Nabi S.A.W hingga ke saat kewafatan baginda S.A.W.. Pelbagai pengalaman pahit,perit yang baginda lalui. Berkali ganda dengan dugaan yang kita hadapi sekarang..Adakah kita semua sekuat baginda? mustahil...Tetapi walau kita tidak sekuat baginda...Hanya 0.0001% dari kekuatan dan kesabaran baginda telah cukup untuk kita...sama-sama lah kita mengambil ikhtibar dengan apa yang dilalui oleh baginda sebagai pemangkin untuk kita terus kuat untuk menghadapi dugaan dan cabaran dari Allah Subhanahu Wataala..

Sama-sama kita sedekahkan Al-fatihah kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan seluruh umat islam agar ditempatkan di samping mukminin dan mukminat...
Al_Fatihah............

Akhir kata dari saya...Selamat bercuti dan sama-sama kita hayati sejarah Nabi Muhammad SAW..

Assalamualaikum
| edit post
Reactions: 
0 Responses
 • About Me

  My photo
  Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
  IKMAL HISHAM?? Aku simple person..happening..kelakar..low profile..tp dalam kerja aku penting kan disiplin&kepuasan..life must enjoy..
  There was an error in this gadget
  There was an error in this gadget

  Followers